top of page

ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ ΜΑΓΙΑ!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ ΜΑΓΙΑ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΑΓΙΑ MÚUCH´XÍINBAL

ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ ΜΑΓΙΑ!

20 ΜΑΙΟΥ 2020

Έλεγε ο Canek:

«Εμείς είμαστε η γη. Μέσα μας μεγαλώνουν οι σπόροι. Εμείς τρέφουμε τις ρίζες. Κάτω από τα φυτά μας κυλούν τα νερά των cenotes. Εμείς είμαστε η γη». Αυτοί είναι η βιωσιμότητα της λεηλασίας.

(Canek. Ermilio Abreu Gómez)

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ YUCATÁN

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΕΝΙΚΑ

Εμείς, οι ιθαγενείς, κομμάτι του λαού μάγια της χερσονήσου του Yucatán, που συμμετέχουμε στην Συνέλευση των Υπερασπιστών του Εδάφους Μάγια Múuch´Xíinbal, υψώνουμε τη φωνή μας για να καταγγείλουμε τα μεγαπρογράμματα των επιχειρήσεων που έχουν στόχο την υφαρπαγή της γης και του εδάφους, των τόπων και των χώρων όπου κατοικούμε, όπου ζει και τρέφεται η οικογένειά μας, όπου καλλιεργούμε τα χωράφια που έχουμε κληρονομήσει από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, όπου πραγματοποιούμε τις τελετές μας και βιώνουμε την ταυτότητά μας με αξιοπρέπεια και βαθύ σεβασμό για τη μάνα φύση, όπου συμβιώνουμε με τον αέρα, το νερό, τα δέντρα, το καλαμπόκι, τον ήλιο, και κυρίως, όπου μεγαλώνει ο σπόρος του μέλλοντος. Στην Συνέλευση είμαστε σίγουροι και αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε τη σκέψη που κατευθύνει τις πράξεις μας: Η ΓΗ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ!


Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι στα χωριά και τα εχίδος μας φτάνει «περίεργος κόσμος» που προσφέρει χρήματα για να τους παραχωρήσουμε τη γη μας προκειμένου να αναπτυχθούν μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ή να κατασκευαστούν μεγάλες μονάδες εκτροφής χιλιάδων χοίρων που προορίζονται για εξαγωγή. Μέσω αυτών των προγραμμάτων μας προσφέρουν θέσεις εργασίας, χρήματα για την ενοικίαση ή πώληση της γης, στην πραγματικότητα, όμως, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι, σε κάποια χωριά, να προκαλέσουν διασπάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων - ακόμα και μεταξύ συγγενών. Οι επιχειρηματίες αδιαφορούν αν τα «μεγάλα αναπτυξιακά τους έργα» αποψιλώνουν χιλιάδες εκτάρια ζούγκλας, μολύνουν το νερό των cenotes, τον αέρα και τη γη. Το μόνο όραμα που έχουν είναι να μετατρέψουν σε εμπόρευμα ό,τι είναι ιερό για μας. ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!


Από την αρχή της εξαετούς διακυβέρνησης 2018-2024, αναγγέλλονται μεγάλα προγράμματα που «πυροδοτούν την ανάπτυξη» του νοτιοανατολικού Μεξικού, το οποίο ιστορικά βρισκόταν σε εγκατάλειψη. Μας λένε ότι τώρα η τύχη μας χαμογελά αφού θα μας κατασκευάσουν ένα τρένο - και για να χαρούμε ακόμα περισσότερο θα είναι τρένο μάγια -, ότι δεν πρέπει πλέον να παραπονούμαστε γιατί θα έρθει η «ανάπτυξη» και θα πάψουμε να είμαστε φτωχοί, ότι το τρένο μάγια είναι μια πράξη «κοινωνικής δικαιοσύνης». Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα προτεραιότητας αυτής της εξαετούς διακυβέρνησης όπως διατυπώνεται και στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Είναι μια απόφαση που, όπως πάντα, έλαβαν οι από πάνω για τους από κάτω. Αλλά εμείς οι λαοί και οι κοινότητες δεν ζητήσαμε την κατασκευή κανενός τρένου, πόσο μάλλον ενός τρένου που να ονομάζεται μάγια.


Τότε:

  • Γιατί αυτή η «βιασύνη» να κατασκευαστεί ένα τρένο;

  • Ποιοι ζήτησαν την κατασκευή του τρένου;

  • Ποιον ευνοούν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του τρένου;

  • Γνωρίζουμε τις επιπτώσεις και τις ζημιές στο περιβάλλον;

  • Τι ξέρουμε για τους πόλους ανάπτυξης και το μέγεθός τους;

  • Γνωρίζουμε τις περιβαλλοντικές συνθήκες τις οποίες μπορεί να αντέξει η κάθε ζώνη για να μην καταρρεύσει;

  • Ξέρουμε καλά τι είναι το «Fibra» και με ποιο τρόπο διακυβεύεται το έδαφός μας;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα που κανείς δεν θέτει, είναι μόνο μια, και ονομάζεται λεηλασία. Μια λεηλασία που διατάσσει το κυβερνητικό περιβάλλον, και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε άφοβα, ότι χρησιμοποιούν τη στρατιωτικοποίηση, ως «συνακόλουθη» της επιβολής των μεγαπρογραμμάτων. Για το λόγο αυτό καταγγέλλουμε διεθνώς ότι το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης του Τουρισμού (FONATUR), αποτελεί τον εγγυητή εκ μέρους του Μεξικανικού Κράτους, για να φέρει σε πέρας τη λεηλασία των λαών μας και την επιβολή του κακώς ονομαζόμενου Τρένου Μάγια.


Αυτό το τίμημα της λεηλασίας, και η στρατιωτικοποίηση της χώρας που θα την εξασφαλίσει, είναι κάτι το οποίο δε θέλουμε για τους λαούς και τις κοινότητές μας. Για το λόγο αυτό κάνουμε έκκληση για εγχώρια και διεθνή αλληλεγγύη, προκειμένου να απαιτήσουμε την άμεση ακύρωση της κατασκευής του Τρένου Μάγια.


Εμείς, ως Συνέλευση Υπερασπιστών του Εδάφους Μάγια Múuch´ Xíinbal δηλώνουμε ότι Δε συμφωνούμε με την κατασκευή του τρένου «μάγια» και ότι θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε σε νόμιμες δράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να σταματήσουμε την ανάπτυξή τους. Η θέση μας είναι η εξής: ΔΕΝ θα επιτρέψουμε σε κανένα πρόγραμμα να εισβάλλει και να υφαρπάξει το έδαφός μας, συμπεριλαμβανομένου του συγκεκριμένου «αναπτυξιακού τρένου». ΔΕΝ θα επιτρέψουμε την καταστροφή και τη μόλυνση των φυσικών πηγών μας. ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να παραβιάζονται στο όνομα της «ανάπτυξης» τα θεσπισμένα από το σύνταγμα της χώρας και τους διεθνείς νόμους δικαιώματα μας. ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν να ποδοπατούν την αξιοπρέπειά μας ως ιθαγενών λαών. ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ!


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αρκεί μόνο να θυμίσουμε ότι:


-Το τμήμα 1, 228 χιλιομέτρων επένδυσης ύψους 15.538 εκατομμυρίων πέσος, παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Mota-Engil México SAPI de C.V. σε συμφωνία με την China Communications Construction Company LTD, το Grupo Cosh S.A. de C.V. Eyasa S. De R.L. de C.V. και την Gavil Ingeniería S. A.


- Το τμήμα 2, 235 χιλιομέτρων επένδυσης ύψους 18.553 εκατομμυρίων πέσος, παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία των εταιριών Operadora Carso (του Carlos Slim), Infraestructura y Construcción (Cicsa) και FCC Construcción.


- Το τμήμα 3, 172 χιλιομέτρων επένδυσης 10.192,9 εκατομμυρίων πέσος, παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία των εταιριών Construcciones Urales S.A. de C.V., Gami Ingenería e Instalaciones S.A. de C.V. και Azvi S.A.U.


- Το τμήμα 4, 257 χιλιομέτρων επένδυσης ύψους 25 χιλιάδων εκατομμυρίων πέσος περίπου, θα εκχωρηθεί απευθείας από την κυβέρνηση του Μεξικού, στην μεξικανική κατασκευαστική εταιρία ICA, η οποία ιδρύθηκε το 1947 και επιχειρεί σε περίπου δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για απευθείας παραχώρηση αφού στην εταιρία έχει ήδη ανατεθεί το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Kantunil – Cancún.


- Το τμήμα 5, 135 χιλιομέτρων, το ύψος της επένδυσης του οποίου δεν έχει καθοριστεί, θα παραχωρηθεί στο ταμείο επενδύσεων της BlackRock, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον Jiménez Pons, έχει ήδη το πλεονέκτημα στο διαγωνισμό γι’ αυτό το σιδηροδρομικό κομμάτι.


- Τα τμήματα 6 και 7, 510 χιλιομέτρων, επένδυσης ύψους 32 χιλιάδων εκατομμυρίων πέσος περίπου, παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, προκειμένου να αποφευχθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η γραφειοκρατία που καθυστερεί τη διαδικασία κατασκευής του σιδηροδρομικού έργου, καθώς και για να εξοικονομηθεί το 20% περίπου του κόστους των τελικών τμημάτων. Όλες αυτές οι εταιρίες έχουν ένα ιστορικό ανεντιμότητας και διαφθοράς το οποίο αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δε θέλησε να ερευνήσει, αντιθέτως τις επιβραβεύει προσφέροντάς νέες ευκαιρίες, όπως ακριβώς συνέβαινε και τις προηγούμενες εξαετίες.


Versión al Griego por Paliacate Zapatista

Traducción solidaria



Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
Síguenos
  • Facebook
  • Canal de YouTube
bottom of page